Interessante links en nuttige adressen.

laptop, pen en papier

Hieronder staat een aantal links genoemd die ik toelicht.


Hoogleraar Yvo Smulders maakt  in deze voordracht korte metten met het alom op handen gedragen motto: "evidence based", ofwel: als het wetenschappelijk bewezen is, dan is het oké . Deze lezing  met de titel "evidence beest"  is op you tube te zien en bijzonder aan te raden voor wie graag beargumenteerd weerwoord biedt aan o.a. de medische sector:
https://www.youtube.com/watch?v=PRiSlU1ucqI


Website van de Amerikaanse overheid met een gigantische hoeveelheid aan wetenschappelijke publicaties over onderzoek naar en effecten van
inhoudsstoffen van planten:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed


Website van de auteur van het “groot handboek geneeskrachtige planten”, een onmisbaar werk voor de (Nederlandstalige) fytotherapeut: 
http://www.levensschool.be/dr-geert-verhelst


Website van de Vlaamse herborist/fytotherapeut Maurice Godefridi
met een schat aan kruidenkennis. Ook de wetenschappelijke onderbouwingen tref je bij de kruiden aan: 
https://sites.google.com/site/kruidwis/


Wetenschappelijke informatie over orthomoleculaire stoffen, opleidingen, producten:
https://www.orthokennis.nl/


Natuurlijke geneesmiddelen op velerlei gebied: 
https://www.natuurapotheek.com/


Zeer informatieve site over voeding en daarmee samenhangende aandoeningen. Ook de leek die wil  kijken wat er met voeding te doen
is aan kwalen vindt hier een bron van informatie:
https://www.natuurdietisten.nl/


Een orthomoleculair werkende natuurdiëtiste met een haast encyclopedische kennis en veel wijsheid die voor tal van (chronische) aandoeningen een voedingspatroon/dieet op maat maakt: Bep Wolf-Koopman, Hoflanderweg 196, 1945 ZH, Beverwijk, 02521-254596. Telefonisch afspraak maken ma/woe/do/vrij tussen 13.00-13.30 uur.

Rineke Dijkinga is een natuurgeneeskundige die veel kennis  heeft
over de relatie voeding-gezondheid/ziekte en een website  met tal van interessante artikelen die een genuanceerde kijk bieden op gezondheid,  voeding  en allerlei "hypes" op dit gebied. Zie ook "boeken".
https://rinekedijkinga.nl/Site van het Nederlandse Huisartsen Genootschap met NHG-behandelrichtlijnen en NHG-standaarden en een link naar de site “thuisarts”: 
https://www.nhg.org/


Geneeskrachtige massages, oliën en zalven, een erg leuk boekje voor aanstaande moeders zijn een paar van de items op deze website van de praktijk van fytotherapeut Pauline Vork in Nieuw-Vennep:
http://kruidenzusje.nl/


Mevrouw Onkruid, Maaike Pfann, is fytotherapeut en heeft in Ilpendam een praktijk met wildplukwandelingen en -diners, leuke, betaalbare en leerzame workshops voor bijvoorbeeld het zelf maken van cosmetica op basis van kruiden en een jaarcursus (10 maanden, 1 dag per maand, start begin 2020) rondom planten en hun toepassingsmogelijkheden:
http://www.mevrouwonkruid.nl/


Boegbeeld van het veganisme, schrijfster, stylist, kok, fytotherapeut, een duizendpoot met een geweldige liefde voor dieren en planten die al veel boeken uitbracht:
https://lisettekreischer.com/

Verder lezen, maar dan op papier?